Monday, December 24, 2007

Eid dag2&3

Tror vi bare smeller sammen de to dagene jeg - for den andre dagen var vi bare hjemme hele bunten fordi alle følte seg dårlige. De to store så på tegnefilmer hele halve dagen, og spilte på GameBoyene sine resten av tiden. Maimona hang på armen og satt på fanget, mens Abi lå på sofaen og pleide ondtene sine. Det vil si, han forsvant ut en tur på Eid-samling på den Algirske ambassaden, og kom tilbake med nyheter om at i morgen skulle han ta meg seg ambassadæren ut og slakte sauer. ja ja... han liker seg med disse ambassadefolkene skjønner jeg.

Så var det neste dag, og mannfolkene dro ut for å hente kjøtt.

Jeg har ikke noen bilder fra i år, for jeg ville ikke ta det lille barnet som nettopp har hatt bronkitt ut i den kalse isvinden som blåser nå (akkurat nå blåser den rundt leggene mine her inne i stuen). Så dere får nøye dere med noen fra i fjor. Da var vi ute alle sammen. Ayat syntes det var veldig interessant, og Maryam ble vegetarianer.
Så ble det skåret og stekt og fryst i lange baner. Store deler av sauen ble gitt bort til fattige. Det er halve poenget med Eid-slakten. Det ene er å minnes hisotrien om Abraham, det andre er å gi mat til materielt sett mindre heldige mennesker. (Og hvis du ikke har råd til å kjøpe deg en sau, ja da er det du som får kjøtt fra andre).

Middagen:


Det er også blitt vanlig etterhvert å sende penger gjennom hjelpeorganisasjoner, for å betale for saueslakt i Niger, Tchad, Kina, Bangladesh, India, Afghanistan, Palestina, Irak osv. Overalt hvor det er mulig. hvorpå kjøttet blir delt ut til fattige.

Jeg så forresten på nyhetene her at i Mekka ble det slaktet 6000 okser, 6000 kameler og 250 000 sauer! Hjelpes! Men med tanke på at det var nesten 3 millioner tilreisende på hajj i år, er det kanskje ikke så mye. Og som her: mesteparten fryses eller konserveres på annen måte og sendes avgårde til nærmeste trengende. Ja, jeg glemte jo å nevne at denne eiden også markerer slutten på pilegrimsreisen til Mekka. Men det visste dere gjerne :)

5 comments:

Murmel said...

Er Maryam fremdeles vegetarianer? Og brukes ikke blodet til noe siden det renner ned i en eller annen kum (se bildet)?

Vibeke said...

Nei, hun er nok ikke helt vegetarianer :) Men hver gang hun får vite at vi spiser lammekjøtt, da vil hun ikke ha :)

Blodet brukes ikke nei. Blodmat er ikke halal. (Selv om det er fra sau eller andre "spiselige" dyr).

Murmel said...

Ja, da lærte jeg noe i dag også!

Mona-masa said...

Hei Vibeke!
Jeg er innom her titt og ofte og veeeenter på oppdatering. Skjønner du har det travelt med designing og scrapping, men det er så interessant å lese om hvordan du har det i "det store utland". Derfor venter jeg spent på neste post :) Hilsen Mona (SSS og Catscrap)

Anonymous said...

Digg middag.