Friday, April 13, 2007

Kadra og debatter

Vi har sikkert fått med oss alle sammen at Kadra har vært i VG og etterlyst nytolkning av Koranen og debatt om islams kvinnesyn. Dessverre fikk det et veldig uheldig utfall når hun ble banket opp av en gjeng feige idioter på et utested.

Men jeg føler for å si noe om det hun etterlyste. Hun sa til VG: "Jeg savner en debatt om hvilke rettigheter og plikter den moderne muslimske kvinnen har".

Det forbauset meg litt. For dette debatteres og skrives og leses om i øst og vest. Jeg holder faktisk akkurat nå på å lese en bok kalt Rethinking Muslim Women and the Veil. På Al-Jazeeras engelske kanal, på programmet Everywoman denne uken, sendes en debatt med muslimske feminister om nettopp nytolkning av Koranen... Vi husker kanskje Irshad Manjis bok som det ble skrevet så mye om for et par år siden, hvor hun hevdet å ha gjenoppdaget et glemt begrep i islam som går på å tolke kildene selv. (Saken var bare den at dette har pågått hele tiden, og vært debattert i den muslimske verden i flere hundre år, men hun sannsynligvis ikke hadde fulgt med hun heller). Og f.eks. Lena Larsen som var leder for Islamsk Råd noen år tilbake og nå jobber på senter for menneskerettigheter, hun snakker jo om nytolkning og kvinnerettigheter hver gang hun åpner munnen. Det var bare noen få eksempler av alt som rører seg på dette området.

Jeg kan sitere hr.Basim Ghozlan som er forstander i en av Oslos større moskeer:
- Jeg tror saken har blitt blåst opp mer enn den fortjener. Det lukter svidd av alt sammen. Jeg kan stå frem og si det samme som Kadra på forsiden av avisen. Saken er ikke kontroversiell, sier Ghozlan. (til VG).

Det får meg bare til å lure litt på om hun vet hva hun snakker om. Eller har VG vært ute etter noen uttalelser å sette på forsiden?

Jeg tror heller ikke det skader i det hele tatt å ta opp en offentlig debatt om kvinnesyn i islam, tvert om. Jeg håper bare at det kunne blitt en hensiktsmessig debatt som handlet mer om det faktiske temaet etterhvert enn om forsøk på provokasjoner fra Kadra og lavpannede uttalelser fra selvutnevnte talspersoner som Sarwar i den pakistanske moskeen.

1 comment:

Eirin said...

Ja, jeg skulle mene at den debatten begynte for en stund siden. :) og at debatten bør være hensiktmessig og saklig er alfa og omega... Forsidestoff bør det vel være mulig å finne andre steder også.

Men ja. Feige idioter.