Saturday, April 28, 2007

Økonomi

Kuwait er ikke egentlig et billig land å bo i. Men så er jo ikke akkurat Norge kjent for å ha lave levekostnader heller da! Den største forskjellen er vel at ingen betaler inntektsskatt i Kuwait, og det ikke finnes noen velferdsstat eller økonomisk sikkerhetsnettfor noen som helst. Nå har det kommet en del reformer i det siste som har gitt fattige Kuwaitere (ja, de finnes), rett til sosialhjelp, og kuwaitiske kvinner får faktisk en beytdelig andel fødselspenger når de går ut i mammapermisjon.

Folk som har bodd her en del år forteller også at i løpet av de siste tre-fire årene har prisnivået steget masse. Spesielt matpriser og husleie har økt.

Hvis vi sammenligner litt:
  • Inntektsnivå: Er gjennomsnittlig mye lavere enn Norge. Hvis du er europeer eller amerikaner har du mulighet til å få en godt betalt jobb. Ellers har man enten meget sparsommelige midler å rutte med - eller man er en styrtrik sheik/sheikha som forbruker landets oljeinntekter. På den positive siden, så finnes det ihvertfall et "normalsjikt" her med vanlige folk som får endene til å møtes uten å være syltet i penger, noe som virket nokså fraværende i Emiratene. Men det finnes mye fattigdom. Det er noe de fleste ikke tror, siden Kuwait stort sett er kjent som et rikt land, men det stemmer altså.
  • Husleie: Husleieprisene for utleieleiligheter i byområdene ligger nesten på samme nivå som i Bergen. Vi betaler noe oppimot 6000 kr./mnd. for en nokså stor 3-roms i et handle- og boligblokkstrøk. Det er veldig vanskelig å finne billigere uten å flytte ut i suburbia, hvor det er absolutt ingen steder å gå i det hele tatt, og man må kjøre i kø minst en time for å komme på jobb og skole om morgenen. Det finnes eldre bygninger i bykjernen også hvor husleien er lav, men de rives nå, en etter en for å gi plass til nye dyre blokker med knøttsmå leiligheter. Å kjøpe bolig er aldri aktuelt ettersom det bare er kuwaitere som får eie, og man får ikke statsborgerskap her uten å enten gifte seg inn eller kjøpe seg inn.
  • Mat: For å være i Midtøsten er dagligvarer her dyre. De ligger omtrent på samme prisnivå som i Tyskland vill jeg sagt. Nå om sommeren er grønnsaker og frukt ganske billig, men om vinteren blir det tyske priser igjen. For eksempel koster en kilo agurker omtrent to kroner nå, mens om vinteren blir det 20 kroner. Men der er mulig å leve veldig billig her. Hvis det er greit å spise ris og pitabrød med vårløk til hver dag, liksom. Å spise ute er mye rimeligere enn i Norge. Vi var på Peppe's Pizza her og betalte omtrent tilsvarende 80 NOK for en stor pizza! Så inntas også ca. 50% av måltidene her utenfor hjemmet, samtidig som lønningene til servitører, kokker og bakere er lave, så bransjen tjener nok godt likevel.
  • Strøm: Det nevnte jeg i en annen post. Mye billigere enn Norge. Vi betaler omtrent 100 kr. per måned.
  • Bensin: Også mye billigere her: Firhjulstrekker-bensinslukerbil koster 400 kr/mnd i drift.
  • Skole og helsetjenester: Her tar Kuwait inn igjen en god del av det man sparer på at det ikke er inntektsskatt. Skolen koster 5000 kr. per år per barn + uniform, bøker og ekskursjonspenger (som tilsammen blir ca. 3000 per år). Det offentlige helsevesenet her er billig, men en smule skummelt. Så for å slippe unna Kuwaits Kvinneklinikk betalte vi tilsammen omtrent 13000 for en fødsel og to netters opphold på privatklinikk.
  • Opphold: Kuwait tar 100 Dinarer (ca. 2000 NOK) per forelder og det første to barna per år, 200 Dinarer for alle barn etter nr.2. Dvs 12000 kroner per år for å beholde oppholdstillatelse. Norge : Gratis, nesten.

Alt i alt går det ofte opp i opp.

No comments: